605) Karpatka wita! 馃構馃憣馃敟馃挭馃嵃





 



Karpatka - jak u mamy 馃き馃挭馃敟馃嵃
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SK艁ADNIKI NA CIASTO PARZONE:
- 1 szklanka wody,
- 125 g mas艂a,
- 1 szklanka m膮ki pszennej,
- 5 jajek,

+ gotowy krem karpatkowy (do rozrobienia, np. Dr Oetker),
+ cukier puder do opr贸szenia wierzchu ciasta.

PS - ja robi艂em osobno blat dolny i osobno blat g贸rny, wi臋c potrzebowa艂em wszystko podw贸jnie. Na mniejsz膮 blach臋 wystarczy na obydwa blaty z jednej porcji ciasta parzonego :)

PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotowa膰 sobie form臋 do pieczenia karpatki - wysmarowa膰 j膮 mas艂em i opr贸szy膰 m膮k膮. Od艂o偶y膰 na bok. 
2) Mas艂o i wod臋 umie艣膰 w garnuszku, podgrza膰 do roztopienia si臋 mas艂a, doprowadzi膰 do wrzenia. 
3) Wsypa膰 m膮k臋, zmniejszy膰 moc palnika i chwil臋 uciera膰 do powstania g臋stej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodz膮cej od brzeg贸w garnka. Zdj膮膰 z palnika - wystudzi膰.
PS - nie mo偶na wbija膰 jajek do ciep艂ej masy, bo zaczn膮 si臋 zsiada膰! 
4) Po przestudzeniu wbija膰 jajka, jedno po drugim, miksuj膮c dok艂adnie po ka偶dym dodaniu.
W rezultacie powinno powsta膰 g艂adkie, klej膮ce, bezgrudkowe ciasto.
W zale偶no艣ci - albo gotow膮 mas臋 podzieli膰 na 2 cz臋艣ci (na 2 blaty), albo rozsmarowa膰 ca艂o艣膰 na blaszce wysmarowanej mas艂em i opr贸szonej m膮k膮 (kiedy robimy osobno blat dolny i g贸rny).
5) Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 25-30 minut do lekkiego zbr膮zowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwiera膰 piekarnika!).
6) W ten sam spos贸b upiec drug膮 cz臋艣膰 ciasta. Wystudzi膰.
7) Przygotowa膰 krem karpatkowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
8) Pora na "sk艂adanie" ciasta: blat dolny + wy艂o偶ony krem + blat g贸rny + cukier puder = GOTOWE!
9) Sch艂odzi膰 karpatk臋 w lod贸wce. Najlepiej smakuje na drugi dzie艅. Smacznego :)