472) Ciasto jogurtowo-kakaowe z jagodami, rabarbarem i czerwoną porzeczką 🫐👌💛




Przepis na jogurtowe ciasto z owocami (z rabarbarem / z truskawkami / z jagodami / z jabłkami - sezonowe owoce):
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SKŁADNIKI:

- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru pudru (może być zwykły cukier),
- 0,5 szklanki oleju, 
- kubek jogurtu naturalnego (250ml), 
- 3 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 0,5 kg jagódek, 4 łodygi rabarbaru oraz 30 dag czerwonej porzeczki),  
DODATKOWO W TYM WYDANIU: 2 stołowe łyżki kakao. 
 
PRZYGOTOWANIE:

1) Naszykować owoce: umyć/obrać itp.
2) Jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna. 
3) Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
4) Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. 
5) Wmieszać owoce do masy.  
6) 1/2 ciasta wyłożyć do dużej (20x30 cm) blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia). Do drugiej części dołożyć 2 stołowe łyżki kakao i wymieszać. Przelać do formy na jasną porcję ciasta.  
7) Porozkładać resztę owoców na wierzch ciasta. 
8) Obsypać całość cukrem wanilinowym. 
9) Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu). 
10) Po przestudzeniu obsypać wierzch wypieku cukrem pudrem.
11) Gotowe - smacznego!