Przepis na jogurtowe ciasto z owocami (z rabarbarem / z truskawkami / z jagodami / z jabłkami - sezonowe owoce):
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru pudru (może być zwykły cukier),
- 0,5 szklanki oleju,
- kubek jogurtu naturalnego (250 ml),
- 3 łyżeczki ekstraktu wanilinowego,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 30 deko truskawek i 4 łodygi rabarbaru),
OPCJONALNIE: 2 stołowe łyżki kakao.
PRZYGOTOWANIE:
1) Naszykować owoce: umyć/obrać itp.
2) Jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
3) Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
4) Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
5) Wmieszać owoce do masy (opcjonalnie).
6) 1/2 ciasta wyłożyć do dużej (20x30 cm) blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Do drugiej części dołożyć 2 stołowe łyżki kakao i wymieszać. Przelać do formy na jasną porcję ciasta (jeżeli chcemy bez kakao to pomijamy ten etap).
7) Porozkładać resztę owoców na wierzch ciasta.
8) Obsypać całość cukrem wanilinowym.
9) Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu).
10) Po przestudzeniu obsypać wierzch wypieku cukrem pudrem.
11) Gotowe - smacznego! 🍰💪😍