375) Wielkanocne rarytasy: wilgotna babka z adwokatem, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi, mini babeczki, sernik, chlebki wieloziarniste, mini bezy z pozostałych białek, sałatka jarzynowa z rolowanym boczkiem i żurek na wędzonym żeberku 🧁🍰🥥🍫🥧🥕🧅🌽🥗🥩
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SKŁADNIKI:
- kostka margaryny (Kasia),
- 1 szklanka cukru,
- 1-2 opakowania cukru wanilinowego,
- 15 łyżek oleju,
- 1 szklanka adwokatu/ajerkoniaku,
- 2 łyżki wody,
- 6 jajek,
- 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
1) Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier wanilinowy i wodę gotować na małym ogniu ok. 10 minut (do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników). Uważać, żeby się nie przypaliło albo nie wykipiało. Wystudzić.
2) Białka ubić na sztywną pianę.
3) Osobno ubić żółtka, wymieszać je delikatnie z przestudzoną masą ajerkoniakową, mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.
4) Wlać ciasto do dużej formy babkowej (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) i piec ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu).
5) Babkę wyjąć na kratkę i polać ulubioną polewą. W moim przypadku - rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada + wiórki kokosowe.
6) Smacznego! :)
Chlebek pszenno-żytni na zakwasie żytnim - WERSJA ZMIENIONA:
SKŁADNIKI:
- 1-2 łyżki stołowe zakwasu (z mąki żytniej razowej typ 1850 lub 2000),
- ciutkę drożdży (1/10 kostki 100 g),
- 30 dag mąki żytniej,
- 30 dag mąki pszennej,
MOŻNA PRÓBOWAĆ RÓŻNYCH KOMBINACJI, BYLEBY BYŁO JEJ ŁĄCZNIE 60 dag (ponad pół kilo) :)
Ja daję mieszankę mąk: 30 dag pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000, 15 dag mąki pszennej typ 450 i 15 dag mąki orkiszowej :)
- 500-600 ml ciepłej wody (ok. 36°, wcześniej przegotowanej),
- porządna, stołowa łyżka soli (u mnie różowa),
- dowolne ziarna (siemię lniane, słonecznik 🌻, pestki dyni).
PRZYGOTOWANIE:
Całość wyrabiamy przy użyciu haka w robocie. Ciasto po wyrobieniu wszystkich składników powinno być gęste, kleiste, stanowić nierozerwalną konsystencję. Wykładam blachę papierem do pieczenia i na spód sypię ziarna słonecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni. Wylewamy/wykładamy masę chlebową do keksówki. Posypujemy dowolnymi ziarnami i obsypujemy wierzch mąką. Zostawiamy chleb przykryty ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 2-3h (by nabrał mocy urzędowej/by wyrósł 💪). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół termoobieg). Skrapiamy wierzch chlebków zimną wodą. 10 minut na 250°, potem na 35 minut na 200°. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję ponownie wierzch chlebka pędzelkiem z zimną wodą. Następnie wyjmujemy z foremek na kratkę i czekamy do wystygnięcia, o ile pokusa nie jest silniejsza od Nas. Smacznego! Piekarnia w domu.
Polecam 🦉💪👌☺️😍🍞🥖
Mini bezy:
- 6 białek, szklanka cukru, szczypta soli.
Wlewamy białka do miksera, ustawiamy na najwyższe obroty, dodajemy szczyptę soli - miksujemy. Dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Oczekujemy na lśniącą, sztywną pianę :)
Wyciskany mini bezy na papier do pieczenia. Piekarnik góra dół z termoobiegiem, 100 stopni, ok. 2h 30 minut (zależy od wielkości bez). Muszą być chrupiące! Powodzenia! 💪🤗😊