372) Chlebki wieloziarniste 馃槉馃槏

 





Przepis na chlebek pszenno-偶ytni na zakwasie - WERSJA ZMIENIONA:

SK艁ADNIKI:
- 1-2 艂y偶ki sto艂owe zakwasu (z m膮ki 偶ytniej razowej typ 1850 lub 2000),
- ciutk臋 dro偶d偶y (1/10 kostki 100 g),
- 30 dag m膮ki 偶ytniej,
- 30 dag m膮ki pszennej,
MO呕NA PR脫BOWA膯 R脫呕NYCH KOMBINACJI, BYLEBY BY艁O JEJ 艁膭CZNIE 60 dag (ponad p贸艂 kilo) :)
Ja daj臋 mieszank臋 m膮k: 30 dag pszennej pe艂noziarnistej typ 1850 lub 2000, 15 dag m膮ki pszennej typ 450 i 15 dag m膮ki orkiszowej :)
- 500-600 ml ciep艂ej wody (ok. 36°, wcze艣niej przegotowanej),
- porz膮dna, sto艂owa 艂y偶ka soli (u mnie r贸偶owa),
- dowolne ziarna (siemi臋 lniane, s艂onecznik 馃尰, pestki dyni).

PRZYGOTOWANIE:
Ca艂o艣膰 wyrabiamy przy u偶yciu haka w robocie. Ciasto po wyrobieniu wszystkich sk艂adnik贸w powinno by膰 g臋ste, kleiste, stanowi膰 nierozerwaln膮 konsystencj臋. Wyk艂adam blach臋 papierem do pieczenia i na sp贸d sypi臋 ziarna s艂onecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni. Wylewamy/wyk艂adamy mas臋 chlebow膮 do keks贸wki. Posypujemy dowolnymi ziarnami i obsypujemy wierzch m膮k膮. Zostawiamy chleb przykryty 艣ciereczk膮 w ciep艂ym miejscu na ok. 2-3h (by nabra艂 mocy urz臋dowej/by wyr贸s艂 馃挭). Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika (g贸ra-d贸艂 termoobieg). Skrapiamy wierzch chlebk贸w zimn膮 wod膮. 10 minut na 230-250°, potem na 35 minut na 200°. 10 minut przed ko艅cem pieczenia smaruj臋 ponownie wierzch chlebka p臋dzelkiem z zimn膮 wod膮. Nast臋pnie wyjmujemy z foremek na kratk臋 i czekamy do wystygni臋cia, o ile pokusa nie jest silniejsza od Nas. Smacznego! Piekarnia w domu. 
Polecam 馃馃挭馃憣☺️馃槏馃崬馃