352) Chlebki na maślance, ciasteczka francuskie z dziką różą i czekoladą, a może makaron zapiekany z szarą renetą? 💪💛😍🦉







CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA MAŚLANCE:
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SKŁADNIKI:

- 550 g mąki pszennej,
- 250 g mąki żytniej,
- 500 ml maślanki naturalnej (maślanka Mrągowska),
- 70 ml letniej wody,
- 30 g drożdży (1/3 klasycznej kostki),
- 10 ml oleju (dosłownie kapkę),
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie: cukru),
- 2 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką w ciepłym miejscu). Można po prostu włożyć do lekko nagrzanego piekarnika :)
Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto, przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego (wyłożonego papierem do pieczenia), uformować chlebek, posypać lekko mąką.
Pieczemy 40 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, by uzyskać chrupiącą skórkę chleba - temperatura = 210 stopni :)
ALBO: pieczemy w temperaturze 200 stopni bez przykrywania, grzanie góra-dół termoobieg - ok. 40 minut. Spryskać chlebek zimną wodą przed włożeniem do piekarnika i 5-10 minut przed wyjęciem 💛
PS - czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika, więc zaglądajcie od czasu do czasu, co z Waszym bobasem :)
Zapach i smak niebiański - gotowe - smacznego!