344) Bułeczki rodzinne powracają 🥯🧈🥖🥐😁

 








Domowe, pszenne bułeczki:
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

1) I miska (uwaga: rozczyn urośnie, więc zalecana większa miska): rozczyn = 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 100 ml letniego mleka - całość mieszamy, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut,
2) II miska (także duża):
- 550 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
- 1 całe jajko,
- 1 łyżka soli,
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 200 ml letniego mleka,
+ przygotowany wcześniej rozczyn.

Wszystko składniki razem mieszamy - najpierw łyżką, potem ręką (min. 5 minut), podsypujemy mąką, lepimy kulę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h, masa podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, podzielić na 10 części (= 10 bułek), uformować bułki, odstawić blachę w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, bułki wyrosną, nastawić piekarnik góra-dół termoobieg 190 stopni C / posmarować wyrośnięte bułki rozmąconym jajkiem, posypać dowolnymi ziarnami, piec 15-20 minut.
Gotowe! Smacznego :)