321) Zupa krem z buraka z pra偶onymi pestkami dyni 馃馃馃尠馃尠馃馃





Przepis na zup臋 krem z burak贸w:
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SK艁ADNIKI:

- buraki (2 kg),
- ziemniaki (powinna ich by膰 po艂owa w stosunku do burak贸w, wi臋c ko艂o 1 kg),
- 2-3 cebule,
- boczek w臋dzony,
- ocet,
- przyprawy: pieprz, s贸l, wegeta, maggi, czosnek granulowany, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, cukier. 

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroi膰 w kostk臋 boczek z cebulk膮, a nast臋pnie wysma偶y膰 na patelni. Przesma偶y膰 tak偶e cz臋艣膰 burak贸w (+ wegeta, pieprz, czosnek granulowany).
2) Przygotowa膰 garnek 5-litrowy (u mnie 10-litrowy).
3) Pokroi膰 w kostk臋 ziemniaki i buraki (w dw贸ch osobnych miskach).
4) Do garnka wrzuci膰 wysma偶ony boczek z cebul膮 i przesma偶onymi burakami, dorzuci膰 pozosta艂e buraki w kostce, zala膰 wod膮 (tak, 偶eby ca艂o艣膰 zosta艂a ni膮 przykryta).
5) W trakcie gotowania burak贸w dodajemy 2 艂y偶ki octu, 偶eby nie straci艂y one barwy - pi臋knego koloru.
6) Ziemniaki kr贸cej si臋 gotuj膮, wi臋c dorzucamy je chwil臋 p贸藕niej - o teraz pora na nie! :)
7) Oczywi艣cie doprawiamy - wedle uznania - ja dorzucam 2-3 li艣cie laurowe, 2-3 ziela angielskie, weget臋, pieprz, s贸l, maggi, czosnek granulowany i ok. 2 艂y偶ki cukru.
8) Gotujemy wszystko do mi臋kko艣ci.
9) Zlokalizuj li艣cie laurowe, ziele angielskie i je wyjmij. Je艣li zapomnisz - trudno. Blender sobie poradzi :)
10) Zblenduj ca艂o艣膰 zupy do uzyskania g艂adkiej, jednolitej konsystencji.
11) Spr贸buj i dopraw - pami臋taj, 偶e zupa krem powinna by膰 wyra藕na w smaku - dodaj zatem octu, cukru, soli, pieprzu - je艣li trzeba - nie oszcz臋dzaj!
12) Poczekaj chwil臋, a偶 nabierze mocy.
13) Smacznego :)