PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE, PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNICZKI:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
mojakulinarnapasja.blogspot.com
Inspiracja przepisem Ani Starmach <3
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g cukru,
- 200 g twojego ulubionego miodu,
- 200 g masła,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18% z Piątnicy),
- 4 żółtka (z białek można ubić beziki, żeby się nie zmarnowały),
- 8 łyżeczek przyprawy piernikowej,
- 6 łyżeczek kakao.
UWAGA - podałem w przepisie 500 g mąki pszennej, ale ja dodaję więcej, żeby ciasto nie było zbyt kleiste. Trzeba dokładać mąki stopniowo, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni - na tzw. "oko".
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku na małym ogniu podgrzewaj masło i miód, aż się rozpuszczą i połączą. Wtedy ściągnij z ognia i ostudź (nie mogą być gorące).
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku na małym ogniu podgrzewaj masło i miód, aż się rozpuszczą i połączą. Wtedy ściągnij z ognia i ostudź (nie mogą być gorące).
2. W dużej misce utrzyj żółtka z połową cukru. Dodaj pozostałe składniki: mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, śmietanę, drugą połowę cukru, przestudzony miód z masłem. Wymieszaj ręką, aż otrzymasz jednolitą masę.
3. Ciasto podziel na kilka części. Rozwałkowuj stopniowo, dość grubo - ok. 1 cm. Wykrawaj pierniczki o różnych kształtach.
4. Piecz na papierze do pieczenia ok. 8-10 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Możesz wykończyć lukrem lub polewą czekoladową.
PS - w moim wykonaniu: lukier + czekolada + cukier kokosowy + posypka świąteczna :)
SMACZNEGO! :)
PS - przepis na sporą ilość pierniczków, ok. 5 blach. Można zrobić z połowy porcji :)