297) Ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem wanilinowym 💛🧡💚🤽🚣💑🌴☀️🌤️🏖️⛱️ Wspomnienia z wakacji ☀️🤗



 
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE:
W MOIM WYKONANIU CIASTO DROŻDŻOWE Z TARTYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM - WSPOMNIENIA Z WAKACJI, ZAPACH NIEBIAŃSKI:
 
Inspiracja przepisem ze strony: babywkuchni.com
 
PS - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
 
mojakulinarnapasja.blogspot.com
 
SKŁADNIKI:
- 80 g świeżych drożdży,
- 500 ml letniego mleka,
- 250 g cukru,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 200 g masła (roztopionego i ostudzonego),
- 2 jajka,
- 2 szczypty soli,
- 1 kg mąki pszennej,
- starte jabłka (ok. 2 kg szarej renety).

PRZYGOTOWANIE:
1. W wysokim naczyniu rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i mieszamy z 200 ml letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut (przykryte ściereczką do wyrośnięcia).
2. Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.
3. Cukier, mąkę, sól, cukier wanilinowy i jajka mieszamy w dużej misce.
4. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże.
5. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką, a potem wyrabiamy ręką - cały czas w misce. Można też wyrobić ciasto przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli bardzo się klei podsypujemy mąką, ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące, ale powinno odchodzić od ręki.
6. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (u mnie duża prostokątna blacha, por. zdjęcie). Wierzch ciasta delikatnie smarujemy oliwą (ewentualnie olejem lub stopionym masłem). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrastania na ok. 1h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wypełnić blachę.
8. Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy starte jabłka, posypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem - obficie!
9. Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach - do tzw. suchego patyczka (grzanie góra-dół).
10. Smacznego. Najlepiej smakuje godzinę po upieczeniu!

PS - jeśli masz małą blachę (np. tortownicę) to zalecam upiec ciasto z połowy składników :)