Flaczki z boczniak贸w:
Zup臋 najlepiej zrobi膰 w wysokiej patelni - u mnie Wok z r膮czk膮:
SK艁ADNIKI:
- 500 g boczniak贸w (2 opakowania),
- 500 g boczniak贸w (2 opakowania),
- oko艂o 1 litr bulionu (je艣li chcemy bardziej rzadkie to wi臋cej bulionu - wedle uznania),
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 z膮bki czosnku,
- czubata 艂y偶ka mas艂a + oliwa (opcjonalnie margaryna + olej),
- 艣wie偶a natka pietruszki,
- 2 czubate 艂y偶ki koncentratu pomidorowego (ok. 80 g),
PRZYPRAWY (niezb臋dne, by flaczki nabra艂y charakteru): 2 li艣cie laurowe, 1 艂y偶eczka tymianku, 0,5 艂y偶eczki majeranku, 0,5 艂y偶eczki lubczyku, 0,5 艂y偶eczki suszonej natki pietruszki, 0,5 艂y偶eczki s艂odkiej papryki, 0,5 艂y偶eczki ostrej papryki, 1/3 艂y偶eczki imbiru w proszku, 1/3 艂y偶eczki mielonej ga艂ki muszkato艂owej, s贸l, pieprz, szczypta cukru.
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie sk艂adnik贸w (punkty 1-3):
1) Boczniaki op艂uka膰, osuszy膰 i pokroi膰 w paski.
1) Boczniaki op艂uka膰, osuszy膰 i pokroi膰 w paski.
2) Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
3) Marchewk臋 i pietruszk臋 obra膰 i zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach.
4) Na patelni臋 wrzuci膰 mas艂o i oliw臋, podsma偶y膰 cebul臋 (ju偶 wtedy lekko przyprawi膰 weget膮, sol膮, czosnkiem).
5) Gdy cebula zacznie si臋 rumieni膰 - wrzuci膰 marchewk臋, pietruszk臋 i przeci艣ni臋ty 艣wie偶y czosnek.
6) Po chwili doda膰 pokrojone boczniaki.
7) Przesma偶y膰 ca艂o艣膰 ko艂o 5-8 minut.
8) Zala膰 ca艂o艣膰 bulionem, doda膰 li艣cie laurowe i gotowa膰 na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut.
9) Doda膰 do wywaru koncentrat pomidorowy i wszystkie pozosta艂e przyprawy. Pami臋ta膰, aby doda膰 tak偶e szczypt臋 cukru, sporo soli i pieprzu.
10) Flaczki musz膮 by膰 mi臋kkie - warto spr贸bowa膰 przed wy艂膮czeniem palnika.
11) Podawa膰 z pieczywem i posiekan膮 艣wie偶膮 natk膮 pietruszki. Smacznego!
PS - Zupa najlepiej smakuje nast臋pnego dnia!