Przepis na jogurtowe ciasto z owocami (z rabarbarem / z truskawkami / z jagodami / z jab艂kami - sezonowe owoce):
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SK艁ADNIKI:
- 3 jajka,
- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru pudru (mo偶e by膰 zwyk艂y cukier),
- 0,5 szklanki oleju,
- kubek jogurtu naturalnego (250ml),
- 3 艂y偶eczki ekstraktu wanilinowego,
- 3 szklanki m膮ki pszennej tortowej,
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 0,5 kg jag贸dek i garstka wi艣ni),
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 0,5 kg jag贸dek i garstka wi艣ni),
DODATKOWO W TYM WYDANIU: 2 sto艂owe 艂y偶ki kakao.
PRZYGOTOWANIE:
1) Naszykowa膰 owoce: umy膰/obra膰 itp.
2) Jajka ubi膰 z cukrem, a偶 masa podwoi swoj膮 obj臋to艣膰 i stanie si臋 jasna.
3) Doda膰 jogurt, olej, ekstrakt i wymiesza膰.
4) Po 艂y偶ce dodawa膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋.
5) Wmiesza膰 owoce do masy.
6) 1/2 ciasta wy艂o偶y膰 do du偶ej (20x30 cm) blachy (wcze艣niej posmarowanej mas艂em i obsypanej bu艂k膮 tart膮 lub wy艂o偶onej papierem do pieczenia). Do drugiej cz臋艣ci do艂o偶y膰 2 sto艂owe 艂y偶ki kakao i rozmiesza膰. Przela膰 do formy na jasn膮 porcj臋 ciasta.
7) Porozk艂ada膰 reszt臋 owoc贸w na wierzch ciasta.
8) Obsypa膰 ca艂o艣膰 cukrem wanilinowym.
9) Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu).
10) Po przestudzeniu obsypa膰 wierzch wypieku cukrem pudrem.
11) Gotowe - smacznego!
11) Gotowe - smacznego!