Przepis na pankejki (pancakes - amerykańskie puszyste placuszki):
mojakulinarnapasja.blogspot.com
Przepis pochodzi ze strony: www.aniastarmach.pl
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki,
- 250 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g roztopionego masła,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- do podania: syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce.
PRZYGOTOWANIE:
1) W dużej misce umieść wszystkie składniki.
2) Wymieszaj je, używając miksera lub rózgi.
3) Chochlą nabieraj niewielkie porcje ciasta, smaż je na patelni teflonowej - minutę z każdej strony.
4) Podawaj z dowolnie wybranymi składnikami. Ja najbardziej lubię połączenie syropu klonowego i świeżych sezonowych owoców!
Smacznego!