CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA MAŚLANCE:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej,
- 250 g mąki żytniej,
- 500 ml maślanki naturalnej (maślanka Mrągowska),
- 70 ml letniej wody,
- 30 g drożdży (1/3 klasycznej kostki),
- 10 ml oleju (dosłownie kapkę),
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie: cukru),
- 2 łyżeczki soli.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką w ciepłym miejscu). Można po prostu włożyć do lekko nagrzanego piekarnika :)
Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto, przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego (posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą), uformować chlebek, posypać lekko mąką (ja dodatkowo nacinam nożem, tworząc kratkę).
Pieczemy 40 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, by uzyskać chrupiącą skórkę chleba - temperatura = 210 stopni :)
PS - czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika, więc zaglądajcie od czasu do czasu, co z Waszym bobasem :)
Zapach i smak niebiański - gotowe - smacznego!