Wilgotna babka z adwokatem:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SK艁ADNIKI:
- kostka margaryny (Kasia),
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SK艁ADNIKI:
- kostka margaryny (Kasia),
- 1 szklanka cukru,
- 1-2 opakowania cukru wanilinowego,
- 15 艂y偶ek oleju,
- 1 szklanka adwokatu/ajerkoniaku,
- 2 艂y偶ki wody,
- 6 jajek,
- 2 i 1/4 szklanki m膮ki krupczatki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
1) Margaryn臋, olej, adwokat, cukier, cukier wanilinowy i wod臋 gotowa膰 na ma艂ym ogniu ok. 10 minut (do rozpuszczenia i po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w). Uwa偶a膰, 偶eby si臋 nie przypali艂o albo nie wykipia艂o. Wystudzi膰.
2) Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋.
3) Osobno ubi膰 偶贸艂tka, wymiesza膰 je delikatnie z przestudzon膮 mas膮 ajerkoniakow膮, m膮k膮, proszkiem do pieczenia i pian膮 z bia艂ek.
4) Wla膰 ciasto do du偶ej formy babkowej i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C (g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu).
5) Babk臋 wyj膮膰 na kratk臋 i pola膰 ulubion膮 polew膮. W moim przypadku - rozpuszczona w k膮pieli wodnej gorzka czekolada + wi贸rki kokosowe.
6) Smacznego! :)








