170) Rabarbarowy zawr贸t g艂owy - o tak! 馃嵃馃ェ馃檭 Sezon na rabarbar 2020 r. rozpocz臋ty! 馃榿馃







Przepis na jogurtowe ciasto z owocami (z rabarbarem / z truskawkami / z jagodami / z jab艂kami - sezonowe owoce):
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SK艁ADNIKI:

- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki oleju,
- kubek jogurtu naturalnego,
- 3 艂y偶eczki ekstraktu wanilinowego,
- 3 szklanki m膮ki pszennej tortowej,
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 5 艂odyg rabarbaru).


PRZYGOTOWANIE:

1) Naszykowa膰 rabarbar: umy膰, obra膰, pokroi膰 na ma艂e kawa艂ki. Zasypa膰 go w misce odrobin膮 cukru, by pu艣ci艂 sok. Odstawi膰 na bok.
2) Jajka ubi膰 z cukrem, a偶 masa podwoi swoj膮 obj臋to艣膰 i stanie si臋 jasna.
3) Doda膰 jogurt, olej, ekstrakt i wymiesza膰.
4) Po 艂y偶ce dodawa膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋.
5) Ciasto wy艂o偶y膰 do du偶ej (20x30 cm) blachy (wcze艣niej posmarowanej mas艂em i obsypanej bu艂k膮 tart膮).
6) Pozby膰 si臋 nadmiaru soku, a rabarbar roz艂o偶y膰 r贸wnomiernie na cie艣cie.
7) Wierzch ciasta obsypa膰 cukrem wanilinowym.
8) Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu).
9) Po przestudzeniu obsypa膰 wierzch wypieku cukrem pudrem.
10) Gotowe - smacznego! :)