Przepis na wielkanocną babkę - tradycyjna babka marmurkowa:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SKŁADNIKI:
- 2 szklaki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,75 szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować formę - wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a następnie odłożyć ją na bok.
2) Oddzielić białka od żółtek.
3) Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
4) Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier wanilinowy, zmiksować.
5) Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
6) Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
7) Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
8) Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
9) Gotowe - smacznego! :)