Wiele os贸b mnie dopytuje, wi臋c zamieszczam szczeg贸艂owy przepis:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
Przepis na chlebek pszenno-偶ytni na zakwasie:
SK艁ADNIKI:
- 1-2 艂y偶ki sto艂owe zakwasu (z m膮ki 偶ytniej razowej typ 1850 lub 2000),
- ciutk臋 dro偶d偶y (1/10 kostki 100 g),
- 30 dag m膮ki 偶ytniej,
- 30 dag m膮ki pszennej,
MO呕NA PR脫BOWA膯 R脫呕NYCH KOMBINACJI, BYLEBY BY艁O JEJ 艁膭CZNIE 60 dag (ponad p贸艂 kilo) :)
Ja daj臋 mieszank臋 m膮k: 30 dag pszennej pe艂noziarnistej typ 1850 lub 2000, 15 dag m膮ki pszennej typ 450 i 15 dag m膮ki orkiszowej :)
- 500-600 ml ciep艂ej wody (ok. 36°, wcze艣niej przegotowanej),
- porz膮dna, sto艂owa 艂y偶ka soli (u mnie r贸偶owa),
- dowolne ziarna (w moim przypadku do 艣rodka gar艣膰 s艂onecznika i siemienia lnianego, na wierzch czarnuszka, s艂onecznik lub p艂atki owsiane).
PRZYGOTOWANIE:
Ca艂o艣膰 wyrabiamy przy u偶yciu haka w robocie (przesia膰 m膮k臋 przez sitko, by j膮 napowietrzy膰 - ja cz臋sto pomijam ten etap 馃榿). Ciasto po wyrobieniu powinno by膰 g臋ste, kleiste, stanowi膰 nierozerwaln膮 konsystencj臋. Przek艂adamy mas臋 do wy艂o偶onej papierem i posypanej m膮k膮 keks贸wki (ostatnio smaruj臋 mas艂em i obsypuj臋 bu艂k膮 tart膮 form臋 - chlebki po upieczeniu "wyskakuj膮" bez problemu z blach). Posypujemy dowolnymi ziarnami i obsypujemy wierzch m膮k膮. Zostawiamy chleb przykryty 艣ciereczk膮 w ciep艂ym miejscu na ok. 1h (by nabra艂 mocy urz臋dowej 馃挭). Nast臋pnie smarujemy p臋dzelkiem wyro艣ni臋t膮 powierzchni臋 chleba rozbe艂tanym, ca艂ym jajkiem. Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika (g贸ra-d贸艂 termoobieg). Najpierw na 10 minut na najwy偶sz膮 temperatur臋, jak膮 macie w piekarniku (u mnie 250°), potem na 35 minut na 200°, a nast臋pnie wyjmujemy z foremek i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, by boki i sp贸d by艂y chrupi膮ce. Wyjmujemy na kratk臋 i czekamy do wystygni臋cia. Smacznego! Piekarnia w domu. Polecam 馃馃挭馃憣☺️馃槏馃崬馃馃