109) Ferie miały być chlebowe i oto są - z lekkim poślizgiem, bo zakwas zwlekał z dojrzewaniem :) Chlebek pszenno-żytni na domowym zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym :)
Przepis na chlebek pszenno-żytni na zakwasie:
- 1-2 łyżki zakwasu (z mąki żytniej razowej typ 2000),
- ciutkę drożdży (1/10 kostki 100 g),
- 30 dag mąki żytniej,
- 30 dag mąki pszennej,
MOŻNA PRÓBOWAĆ RÓŻNYCH KOMBINACJI, BYLEBY BYŁO JEJ ŁĄCZNIE 60 dag (ponad pół kilo) :)
Ja daję mieszankę mąk: 30 dag pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000, 15 dag mąki pszennej typ 450 i 15 dag mąki orkiszowej :)
- 500-600 ml ciepłej wody (ok. 36°, wcześniej przegotowanej),
- porządna, stołowa łyżka soli,
- dowolne ziarna (w moim przypadku do środka garść słonecznika i siemienia lniane go, na wierzch czarnuszka, słonecznik lub płatki owsiane).
Całość wyrabiamy przy użyciu haka w robocie (przesiać mąkę przez sitko, by ją napowietrzyć - ja często pomijam ten etap). Ciasto po wyrobieniu powinno być gęste, kleiste, stanowić nierozerwalną konsystencję. Przekładamy masę do wyłożonej papierem i posypanej mąką keksówki. Posypujemy dowolnymi ziarnami i obsypujemy wierzch mąką. Zostawiamy chleb przykryty ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 1h (by nabrał mocy urzędowej 💪). Następnie smarujemy pędzelkiem wyrośniętą powierzchnię chleba rozbełtanym, całym jajkiem i posypujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Najpierw na 10 minut na najwyższą temperaturę, jaką macie w piekarniku (u mnie 250°), potem na 35 minut na 200°, a następnie wyjmujemy z foremek i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, by boki i spód były chrupiące. Wyjmujemy na kratkę i czekamy do wystygnięcia. Smacznego! Piekarnia w domu 🦉💪👌☺️😍🍞🥖🥐