90) Znowu pizza, ale z jakim pomocnikiem - Boschem :)






Przepis na ciasto (spód) do pizzy:
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- połowa kostki świeżych drożdży (50 g),
- sól,
- łyżeczka cukru,
- szklanka mleka lekko podgrzanego,
- oliwa z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać do misy mąkę.
2) Dodać pokruszone drożdże.
3) Dodać cukier i sól.
4) Zacząć wyrabiać ciasto (robot z nałożonym hakiem do zagniatania).
5) Wlewać stopniowo podgrzane mleko, obserwować konsystencję, by nie była zbyt wodnista.
6) Dodać trochę oliwy z oliwek (powinna powstać kleisto-gąbczasta kula).
7) Nakryć misę bawełnianą ściereczką i wynieść ciasto na około 30 minut w ciepłe miejsce. Powinno zwiększyć swoją objętość.
8) Wyrobić ponownie ciasto i uformować odpowiedni dla siebie kształt (w rękach powinno dać się rozciągnąć ciasto).
9) Dodajemy ulubione składniki, ale nie zapominamy o posmarowaniu spodu ciasta przecierem pomidorowym.
10) 200° C, około 20 minut, życzę smacznego 🍕🦉👌🍕