Przepis na bożonarodzeniową kapuchę:
mojakulinarnapasja.blogspot.com
SKŁADNIKI:
- 2x puszka kapusty (lub ok. 2 kg na wagę),
- 2x paczka grochu żółtego (lub ok. 1 kg na wagę),
- 4-5 marchewek,
- słonina,
- 4 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- przyprawy: wegeta, sól, pieprz, czosnek, maggi.
PRZYGOTOWANIE:
1) W jednym garnku wsypać kapustę (jeżeli pochodzi z beczki to trzeba ją wycisnąć z nadmiaru soku, bo będzie zbyt kwaśna), zalać powierzchnię wodą, dodać startą marchewkę + przyprawy.
2) W drugim garnku ugotować żółty groch (nie trzeba go namaczać, ale koniecznie dobrze wypłukać). Należy uważać, bo kocha się przypalać, trzeba więc często go mieszać i doprowadzić prawie do rozgotowania.
3) Przełożyć groch do kapusty, gdy już będzie miękki.
4) Wysmażyć sporo słoniny i dołożyć do całości (bez mąki).
5) Jeszcze chwilę pogotować i odstawić, by kapusta nabrała właściwego smaku.
6) Smacznego :)