4) Jogurtowe z rabarbarem i truskawkami :)



Przepis na jogurtowe ciasto z owocami (z rabarbarem / z truskawkami / z jagodami / z jabłkami - sezonowe owoce):
mojakulinarnapasja.blogspot.com

SKŁADNIKI:

- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki oleju,
- kubek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki ekstraktu wanilinowego,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- paczuszka proszku do pieczenia,
- paczuszka cukru wanilinowego,
- owoce (w tym wydaniu: 5 łodyg rabarbaru i 0,5 kg truskawek).


PRZYGOTOWANIE:

1) Naszykować owoce: truskawki i rabarbar: umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Zasypać owoce w misce odrobiną cukru, by puściły sok. Odstawić na bok.
2) Jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
3) Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
4) Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
5) Ciasto wyłożyć do dużej (20x30 cm) blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia).
6) Pozbyć się nadmiaru soku, a truskawki i rabarbar rozłożyć równomiernie na cieście.
7) Wierzch ciasta obsypać cukrem wanilinowym.
8) Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu).
9) Po przestudzeniu obsypać wierzch wypieku cukrem pudrem.
10) Gotowe - smacznego! :)